MATERIALS DIDÀCTICS/DIDACTIC MATERIALS OF THE PROJECT

 En aquest apartat vos ensenyem una mostra de les activitats i materials elaborats en el projecte comenius.
El projecte s'anomena Learning to learn (aprendre a aprendre) i ens hem basat  en els llibres de Fish Philosophy, Six thinking hats i Claxton learning Powers per motivar als alumnes cap al aprennentatge, creació d'estructures mentals per a la milorar dels resultats acadèmics. Durant el primer any ens focalitzat més cap a la motivació.

Esperem que us agrade.

REGISTRE D’ACTIVITATS PER AL PROJECTE COMENIUS PER CICLES
INFANTIL

ESCOLLIR L´ ACTITUD

En la classe tenim fotos de caretes , un dau, gomets i un termòmetre d´emocions per tal de desenvolupar la inteligència emocional i aixi aprendre a expresar i controlar els diversos sentiments i emocions.

Com ens sentim?

Elegim la foto del xiquet/a que expresa el nostre estat d`anim mentre estem treballant, quan ens hem barallat i hem aconseguit, o no, fer les paus , després d'haver jugat o realitzat alguna tasca en gran  o xicotet grup...


Joc de les emocions

Juguem amb el dau de les emocions que tenim en el lloc de l' assemblea. Per torns, anem tirant el dau i identifiquem l ' emoció que ens ha eixit ( la cara que queda cap a dalt); contem una situació que hem viscut relacionada amb l´emoció corresponent.. També es pot elegir una de les fotos que correspon a l'emoció que s'observa en la cara del dau



Gomets amb caretes de diferents emocions

Consisteix en donar-li una careta amb l'emoció que el xiquet previàment manifesta que es mereix, es pregunta als companys si estan d'acord o no en la seua elecció i després quan arribem a un acord se li entrega .




Termòmetre de les emocions

Hi ha un termòmetre en la pared amb caretes i diversos graus d'assoliment de l'emoció ( bé, molt bé, regular, mal, ….). El xiquet/a tria la careta corresponent i l'apega a l'espai assignat., previament expresa com es sent.. 




2. JUGAR

FESTA DE L’AIGUA: A final de curs, en juny, el cicle d’infantil organitza la “festa de l’aigua”.
Consisteix en que tots els xiquets del cicle venen preparats amb el seu banyador,  tovalla i una pistoleta d’aigua.

En el pati d’infantil preparem cabeços amb aigua, globus i una manega. Tots junts ixen al pati per  compartir aquesta activitat tant apetitosa per aquestes dates. I comença, tots es banyen i juguen amb l’aigua, gaudeixen tots junts.




BALLAR: les mestres elegim una cançó per  a ballar i preparem una coreografia. Participa tota la classe. Durant algunes setmanes assagem la cançó en la classe o en el pati i per a finalitzar, pugem tots a l’escenari amb la mateixa indumentària i ballem per als pares i familiars. Els xiquets comparteixen la seua alegria i ganes de divertir-se amb tota la gent.


JOC EN LA SORRA: eixim al pati a on hi ha sorra. Agafem els poals i les pales per a jugar. Els xiquets comparteixen totes les joguines. És un joc lliure en el que fan carreteres, castells, pastissos, formes d’animals...
Cada xiquet té un o dos joguets per a jugar i si volen canviar han de demanar-ho a un altre xiquet i fan un “trueque” de joguets.
A l’acabar, arrepleguen tots els joguets en una caixa i ho guarden a la classe. Tots volen ser encarregats per portar els joguets a classe.





 COM ALEGREM EL DIA ALS NOSTRES ALUMNES

QUALSEVOL ACTIVITAT QUE POTENCIA  L’AUTOESTIMA I EL RECONEIXEMENT , COBRA MAJOR RELLEVÀNCIA  EN L’ETAPA D’INFANTIL,PERQUÈ A ESTA EDAT ELS XIQUETS ESTAN FORMANT EL SEU CARÀCTER I LA SEUA PERSONALITAT.
PER TOT AIXÒ LES ACTIVITATS QUE DUEM A TERME SON MOLT SENZILLES PERÒ AJUDEN AL XIQUET  A SENTIR-SE IMPORTANT I A FORMAR UNA IMATGE POSITIVA D’ELL MATEIX.
AQUESTES SON:
-FIXAR-NOS EN ALGUN CANVI EN EL FÍSIC O EN LA ROBA.
 EXEMPLE:PEL MATÍ ENS FIXEM QUE UN XIQUET S’HA TALLAT EL MONYO O A  ESTRENAT SABATES NOVES. ALESHORES LI CANTEM UNA CANÇÓ RELA TIVA AL CANVI D’IMATGE.
 
 SI ESTA DISGUSTAT O TE MAL HUMOR –RESALTEM LA ROBA ,LA SAMARRETA ,LA MOTXILLA EL LLAÇ 


-QUAN ES FA UNA PREGUNTA AL GRAN GRUP I UN XIQUET/A POC PARTICIPATIU CONTESTA. A ELLA LI CANTEM UN ALTRA CANÇÓ.

-QUAN FA DIES QUE UN COMPANY FALTA A CLASSE EL FEM DURANT UNS MOMENTS PROTAGONISTA INTERESANT-NOS PER LA SEUA SALUT.


-UN ALTRA ACTIVITAT ES LA DE DONAR RESPONSABILITAT DINS L’AULA PER EXEMPLE. 
EL CARTER:
UN XIQUET/A PORTA CARTES AMB EL NOM DELS XIQUETS DE LA CLASSE I LES REPARTIX  A CADA XIQUET.ELS  COMPANYS LI CANTEN LA CANÇÓ:
 XIQUETS.-EL CARTER  HA VINGUT,
                  UNA CARTA ENS HA PORTAT

                  ALS XIQUETS I LES XIQUETES ENS HA SALUDAT
                        BON DIA CARTER!
                  CARTER –BON DIA XIQUETS I XIQUETES!!!-

EL PROTAGONISTA

UN XIQUET/A ES EL PERSONATGE PRINC IPAL DE LA SETMANA
.-DURANT TOTA LA SETMANA TENIM UN MURAL DE FOTOS D’ELL E CLASSE.
-ÉS EL PRIMER DE LA FILA EN LES ENTRADES I EIXIDES-
-REPARTIX L’ESMORZAR.
-PORTA EL PAPERET DEL MENJADOR-
-PASSA LLISTA
-EL DIA QUE VENEN ELS PARES AJUDA A EXPLICAR EL MURAL DE FOTOS….

REI DEL SILENCI
EN AQUESTA ACTIVITAT UN XIQUET I UNA XIQUETA SON ELS REIS DEL SILENCI  I BUSQUEN AMICS  I AMIGUETES  A LA CLASSE .LA RESTA DEL GRUP ESTÀ RELAXAT I AMB EL CAP DAMUNT LA TAULA. ELS REIS VAN DESPERTANT-LOS  I ELS DEMANEN QUE ESTIGUEN CALLADETS.EL JOC ACABA QUAN HAN DESPERTAT A TOTA LA CLASSE.



 ESTAR PRESENT

Fent treball cooperatiu.

Aquest curs escolar hem treballat cooperativament fent entre tots una sargantana gegant de ceràmica. Va vindre a la classe una professora alemanya de ceràmica, a ensenyar-nos la tècnica i a dissenyar la nostra sargantana individual. Per equips vam anar modelant-la ( això sí, amb l'ajuda de Brigitte) i després ella, se la va endur per a coure-la al forn i  posar-li l'esmalt. Ara la tenim penjada a la pared de la nostra classe i ens acompanyarà fins que acabem la primària.
També vam construir per equips  quatre mitjants de transport (després de debatre en xicotet grup, quin mitjà anvem a fer) : un camió de bous, un avió, un creuer i un autobús de dues plantes com els que haviem vist en les fotos de Juan quan va estar a Londres.
Vam gaudir a muntó construint-los i vam contar amb l'ajuda d'algunes mares i de les mestres.












PRIMER CICLE

1.      ESCOLLIR L’ACTITUD

1. Menú del dia:


En la porta d'entrada de la classe, els alumnes quan entren, han de triar una de les dos actituds: Una cara somrient (actitud positiva) i una cara trista (actitud negativa).

MENU DEL DIA                                                                      

 HUI QUE TRIES?








2. Pinces dels sentiments:

En un mural dins de l'aula es col·loquen diferents cares que expressen sentiments. Cada alumne te una pinça individual amb el seu nom que al llarg del dia pot canviar-la de cara segons se senta. Així resolen conflictes i s'empatitza amb la resta de la classe.



1.      JUGAR

1. Tallers de matemàtiques:

 Es divideix la classe en equips i cada equip fa un taller diferent relacionat amb continguts de la matèria. Per exemple; Taller d'euros i cèntims, taller de rellotges, taller de geometria, taller de mesures amb bàscula i capacitats, etc.





2. Joc de l'embut:

Hi ha un aparell format per dos embuts i una capseta. Per equips de quatre alumnes, tiren boletes per cada embut i han de comptar quants hi ha en total en la capseta.






3. Projectes de Coneixement del Medi:

En aquesta àrea, vam decidir treballar per projectes, per això els alumnes són els encarregats d'escollir el tema per aprendre i decidir les activitats per aprendre jugant.

Cos humà









Sistema Solar








Les plantes









Els animals





Els minerals



1.      ALEGRAR EL DIA

1. Taula de comportament:

Amb aquest registre l'alumne que millor es porta al final de cada setmana s'emporta a la mascota de la classe i el llibre viatger, així el proper dilluns conta a la resta de companys el que ha fet amb la seua mascota. També tenen un encuny de la seua mascota per motivar-los quan fan les coses bé.


2. Rasca-Rasca:

També relacionat amb la taula del comportament, els alumnes que aconsegueixen una quantitat de punts bons, consensuada amb la resta de la classe, tenen un rasca-rasca que consisteix en una recompensa per l'esforç realitzat. Per exemple: dur la mascota a classe, menjar llepolies, seure a la taula del mestre, portar un joguet de casa a classe, mascar xiclet a classe, etc.



3. Nova mascota noruega “Marius”:
A l'hora del pati, el millor alumne del matí pot traure a Marius al pati i jugar amb ell. Mascota visitant de Noruega.


4. Assemblea de delegats:

Una vegada al mes, es fa una assemblea de classe on cada alumne expressa els seus problemes, temes a millorar de l'escola i felicitacions als companys. Després es reunixen tots els delegats del centre i es posa en comú buscant solucions.

5. Felicitacions de classe:

Valorar positivament els esforços de cada alumne i de la classe en conjunt.

6. Rebre als alumnes:

Cada dia la mestra rep als alumnes a la porta i els diu bon dia i bona vesprada personalment amb el seu nom.



1.      ESTAR PRESENT

1. Correcció conjunta:

Per equips han de corregir els exercicis dels companys i comprovar que tot l'equip ho fa correctament.

2. Lectures en equips:
Tots els alumnes fan una lectura contínua, cadascun fa una línia, i després has de resoldre les qüestions plantejades en equip

3. Escolta d'un conte:

Després de l'audició d'un conte, es fan diverses preguntes relacionades. Per equips han de contestar, mitjançant pissarreta (el secretari de la taula escriu i la resta ajuda), a les diferents preguntes tenint en compte les faltes i la concreció de les respostes.

4. Relaxació en grup:

Al començar la classe es posa música relaxant i tanquen els ulls. Comencen a pensar en coses positives i es poden fer massatges també entre els companys. Al final, es desperten i conten les seues experiències i se n'adonen de la importància d'estar presents.







5. Joc Escolte-Parle:

A la classe hi ha dos senyals; orella (escolte) i boca (parle), per a solucionar conflictes i respectar el torn de paraula.
Amb això es comprometen a estar totalment presents quan es discuteixca; escolten amb atenció i no es permeten distraccions. S'animen uns als altres preguntant; et sembla bé que parlem ara? Estàs present?



6. Mira'm, jo estic callat!:

En situacions en que la classe puja el volum i no s'escolten, els alumnes comencen a realitzar uns gestos que consisteix en tapar-se la boca i alçar la mà indicant que eixa persona està present. Així poc a poc, tota la classe va callant i prestant atenció. 

2N CICLE


1.      ESCOLLIR L’ACTITUD


-        Joc de les pinces. A segon cicle el treballem a l'hora de tutoria, es tracta d'un panell on hi ha quatre cares on posa: genial, molt bé, he de fer-ho millor o mal. Cada xiquet té una pinsa amb el seu nom i ha de penjar-la a la cara que millor reflexe el seu estat animic. Aprofitem també aquesta situació per resoldre els diferents conflictes que apareguen a classe i per poder ser coneixedors dels problemes i així ajudar als alumnes.


-        La porta possitiva. La porta de la nostra classe transmiteix un missatge possitiu als alumnes per tal que començen el dia amb bones energia.

         Panell d'ajuda. En l'aula hi ha un referent visual per a que quan els alumnes entren en un conflicte poden seguir unes pautes per tal de solucionar-lo.

-        Joc dels positius: es tracta d'un mural semblant a una oca on els alumnes van avançant de caselles en funció dels positius que guanyen. En diferents números hi ha recompensa, i cada vegada que passen de número hi ha felicitació del grup.


1.     JUGAR
Joc dels daus. Tenim un joc a classe en el qual tenim dos daus grans amb diferents accions (conta un acudit, súper bes, súper abraç, balla, canta, veritat o acció). Ens sentem tots en un gran cercle a terra i per torns, els xiquets van tirant els dos daus. Si coincideixen han de fer el que els haja tocat.

Pati matemàtic. Els alumnes han ixit al pati a mesurar diferents elements i després ho han pintat. També han fet una graella amb números del 0 al 99 per poder jugar utilitzant diferents operacions matemàtiques. A més, han treballat les unitats de longitud utilitzant les escales com a suport visual.



 Llegir al pati. Els alumnes del cicle ixen una vegada a la setmana al pati per fer lectures individualment o col.lectiva, d'aquesta manera pot ser més efectiva la lectura per plaer.

 Treball cooperatiu. A totes les àrees fem treball cooperatiu en el que els alumnes fan activitats que han de resoldre. En l'àrea de medi els xiquets mateixos elaboren les preguntes amb el contingut del tema, d'aquesta manera aprenen com si estagueren jugant al “trivial”. Una vegada a la setmana els xiquets treballen per racons, cada equip ha de fer una activitat diferent i cada 15 minuts canvien de taller.


Alumnes TALL (treball d'alumnes llestos) Quan els alumnes acaben les tasques programades sempre  hi ha qui pregunta “Ara què faig?” Tenen un cercle en classe amb propostes de treball que es plasmen en un tauló de suro en diverses activitats i jocs per als alumnes, com : relats amb gargots, capsa de les idees, sudokus, capsa de les paraules, encreuats, embarbussaments, dites, poesies, tertúlies lectores, biografies d'autors, papiroflexia...



ALEGRAR EL DIA
Propose i felicite. A classe tenim dues capses una de propose i una de felicite. Durant la setmana els alumnes van escrivint les felicitacions i propose que consideren i van posant-ho dins de la capsa, i al final de la setmana, en l'hora de tutoria, les llegim i comentem a classe. Felicitant als companys que ho mereixen i buscant solucions per als problemes que hagen sortit. 

  ESTAR PRESENT
·         Normes de la classe. A principi de curs vam consensuar entre tots les normes que seguiriem al llarg del curs.

·         Anelles. Cada setmana en la tutoria els alumnes debateixen un objectiu a aconseguir per el grup classe. (aprovar tots el exàmen el tema 12 de medi, no barallar-nos, fer tots els deures un dia determinat...)

·         Semàfor. A classe tenim un semàfor on hi ha tres colors: verd, àmbar i roig. Els alumnes han de respectar el nivell de soroll que estiga marcat en cada moment.

·         Palets. Tots els xiquets estan representats per un número a classe i cadascú té un palet decorat al seu gust. Es fan servir per elegir de forma aleatòria un alumne per a una activitat determinada.

  •       Encarregats de classe. A classe tenim xiquets que són els encarregats de diferents coses (reciclatge, material, encàrrecs...). Canvien mensualment.


·         Encarregats d'equip. Tenim quatre equips a classe i cadascú té un encarregat que és el que assegura que tots estiguen realitzant la seua feina, revisió d'agendes...Canvien setmanalment. La funció també és que quan un xiquet falta a classe li han de dir que ha de fer.

·         Delegats. Trimestralment són escollits en classe i ténen vàries funcions, entre elles: suplir les responsabilitats dels encarregats que no estan en classe, proposar a la cap d'estudis sugerències del grup classe...



3ER CICLE
 llengua estrangera

1.  ESCOLLIR L’ACTITUD:


- Summer-camp, presentations: En aquesta activitat els alumnes amb un guió han tingut que pensar en un campament d'estiu, les activitats que se podien realitzar en aquest campament, el preu... i el dia que s'acordava fer la presentació en el material que consideraven necessari i oportú per a intentar que els companys seleccionaren el seu campament. Pretenia que en aquesta activitat no sols es tinguera en conter l'esperit emprenedor (factor- característica essencial en aquesta filosofia Fish) també l'actitud adoptada i ser confident per presentar el material dissenyat.




2  JUGAR:
-     Guess what!: En el curs de 5é de primària, després dels alumnes buscar informació respecte monuments, llocs importants  i activitats a fer en una ciutat del món que ells escollien i fer un xicotet projecte. Cadascú ha preparat una pregunta d'elecció multiple (a, b o c?) respecte el seu projecte. Han gaudir molt tant preparant les preguntes i que resultaren un poc complicades per als companys com responent les preguntes dels companys. Després hem penjat els mini-projectes i les preguntes als corredors per a que companys d'altres classes pogueren tractar d'endevinar-ho.


-                   Past Simple Structures (Posem en pràctica el passat simple mitjançant jocs) : Els alumnes en 5é de primària se troben en estructures del passat simple per primera vegada. Per a que aquestes estructures siguen més significatives i per a practicar-les hem intentat interioritzar-les amb jocs. Primer tenien que escriure tres frases. D'aquestes, dues han de ser certes i una ha de ser falsa. El joc consisteix primer en que es preocupen per buscar verbs en passat i també en que aquestes frases siguen difícils d'endevinar perque els companys tractaran d'endevinar quina és l'oració falsa.

- Pass the ball: Per memoritzar el vocabulari i utilitzar el que ja hem aprés anteriorment   i siguen capaços d'utilitzar-lo amb improvisació i relacionar-lo en diferents contextos juguem amb la pilota.

3.  ALEGRAR EL DIA:
-  Com se reparteixen les notes?: Quan se tenen que donar els resultats dels controls sempre guarde els últims exàmens per repartir, felicitar els alumnes que ho mereixen i tots aplaudim. Aquests últims exàmens no tenen per què ser les notes més elevades de la classe. També hem aplaudit alumnes- companys que tenen moltes dificultats en la llengua estrangera i aproven o trauen una nota més elevada de l'habitual.

4.   ESTAR PRESENT.

- Mini- teachers: En tercer cicle hi han alumnes de parla anglesa en totes les classes. Aquests alumnes els demane una actitud especialment activa. Intenten explicar la gramàtica als companys (cosa que els resulta complicada, perquè saben les terminacions-oracions correctes però no saben el perquè) i els alumnes de parla espanyola estan especialment atents i volen participar perquè en nombroses ocasions ells si que saben explicar les regles gramaticals.
- Avaluar els companys: En les presentacions orals done els alumnes una espècie de fullet per avaluar els companys la presentació que han fet. Demane que siguen companys crítics i que servisquen aquestes co-avaluacions per a millorar.




REGISTRO DE ACTIVIDADES DEL PROYECTO COMENIUS POR CICLOS
INFANTIL
ESCOGER LA ACTITUD

En la classe tenemos fotos de caretas , un dado, gomets y un termómetro de emociones por tal de desarrollar  la inteligencia emocional y asi aprendrer a expresar y controlar los diversos sentimientos y emociones.

Cómo nos sentimos?
Elegimos la foto del niño que expresa nuestro estado de ánimo mientras estamos trabajando, cuando nos hemos peleado y hemos conseguido, o no, hacer las paces , después de haber jugado o realizado alguna faena en gran  o pequeño grupo...

Juego de las emociones
Jugamos con el dado de las emociones que tenemos en el lugar de la asamblea. Por turnos, vamos tirando el dado y identificamos la emoción que nos ha salido ( la cara que queda hacia a arriba); contamos una situación que hemos vivido relacionada con la emoción correspondiente. También se puede elegir una de les fotos que corresponde a la emoción que se observa en la cara del dado

Gomets con caretas de diferentes emociones
Consiste en darle una careta con la emoción que el niño previamente manifiesta que se merece, se pregunta a los companyeros si estan de acuerdo o no en su elección y  después cuando llegamos a un acuerdo se le entrega .


Termómetro de las emociones

Hay un termómetro en la pared con caretas y diversos grados de logro de la emoción ( bien, muy bien, regular, mal, ….). El niño escoge la careta correspondiente y lo pega al espacio asignado., previamente expresa como se siente..

2. JUGAR

FIESTA DEL AGUA: A final de curso, en junio, el ciclo de infantil organiza la “fiesta del agua”.
Consiste en que todos los ninos del ciclo vienen preparados con su bañador,  toalla y una pistola de aiua.
En el patio de infantil preparamos barreños con agua, globos y una manguera. Todos juntos salimos al patio para  compartir esta actividad tan apetitosa para estas fechas. Todos se mojan y juegan con el agua y disfrutan todos juntos.

BAILAR: las maestras elegimos una canción para  baliar y preparamos una coreografia. Participa tota la classe. Durante algunas semanas ensayamos la canción en la clase o en el patio y para finalizar, subimos todos al escenario con la misma indumentària y  bailamos para los padres y familiares. Con los niños compartimos su alegria y ganes de divertirse con toda la gente.
    
JUEGO EN LA ARENA: Salimos al patio donde hay arena. Cogemos los cubos y las pales para jugar. Los ninos comparten los juguetes. Ës un juego libre en el que hacen carreteres, castillos, pasteles i formes de animales....
Cada niño tiene uno o dos juguetes para jugar y si quieren cambiarlo han de pedirlo a otro niño y hacen trueque de juguetes.
Al acabar, recogen todos los juguetes en la caja i lo guardan a la classe. Todos quieren ser encargados para llevar los juguetes a la classe.

COM ALEGREM EL DIA ALS NOSTRES ALUMNES

Cualquier actividad que potencie la autoestima y el reconocimiento cobra mayor relevancia en la etapa de Infantil porque a esta edad los ninños están formando su carácter y su personalidad.
Por todo eso las actividades que se llevan a cabo son muy sencillas pero ayudan al niño a sentirse importante ia formar una imagen positiva de el mismo.
Son las siguientes:
-Fijar-nos en algún cambio en el físico o en la ropa.
-Ejemplo: Por la mañana nos fijamos que un niño se ha cortado el pelo o estrena unas zapatillas nuevas, entonces le cantamos una canción relativa al cambio de imagen.

Si esta digustado o de mal humor..resaltamos la ropa, la camisa , la mochila, el lazo.
Cuando se le hace una pregunta al grupo y un niño/a poco participativo contesta a ella le cantamos otra canción.
Cuando hace días que un compañero falta a clase lo hacemos durante una momentos ell protagonista interesándonos por su salud.


Otra actividad es la de dar responsabilidad dentro del aula por ejemplo: el cartero.
Un niño lleva cartas con el nombre de los niños de la clase i las reparte a cada niño. Los compñeros le cantan una canción.
Niños el cartero ha venido
Una carta ha traido
A los ninños y niñas nos ha saludado!
Buenos dias cartero!!
Buenos días niños y niñas!!
EL PROTAGONISTA
Un niño es el personaje principal de la semana.
 Durante toda la semana tenemos un mural de fotos de la clase.
Es el primero de la fila en als entradas y  en las salidas.
-Reparte el almuerzo
Lleva el papel al comedor
Pasa lista
El dia que vienen padres a ayudar a explicar el mural de fotos
REY DEL SILENCIO
En esta actividad un niño i una niña son los reyes del silencio y buscan amigos i amigas a la clase. El resto del grupo está relajado y con la cabeza a la mesa. Los reyes del silencio van despertándolos y les piden que estén calladitos. El juego termina cuando han despertado a toda la clase.

ESTAR PRESENTE
Hacer trabajo cooperativo.

Este curso escolar hemos trabajado cooperativament haciendo entre todos una lagartija gigante de ceràmica. Vino a la classe una profesora alemana de ceràmica a enseárnos la técnica ia diseñar nuestra lagartija particular. Por equipos modelamos(con la ayuda de Brigitte) i después ella se la llevo al horno y le puso esmalte- Ahora la tenemos colgada de la pared de la entrada de la Puerta y nos acompañara hasta que acabemos la primaria.
También construimos por equipos cuatro medios de transporte(despues de debatir en pequeño grupo qué medio ibamos a hacer: un camión de toros, un avión, un crucero y un autobús de dos plantas como las que habiamos visto en las fotos de Juan cuando fue a Londres.
Disfrutamos un montón construyendolos y contamos con la ayuda de algunes madres y de los maestros.
PRIMER CICLE

1.            ESCOGER LA ACTITUD.

              1. Menú del día:

              En la puerta de entrada de la clase, los alumnos cuando entran, han de escoger una de las dos                       actitudes: una cara sonriente (actitud positiva) o una cara triste (actitud negativa).


               2. Pinzas de los sentimientos:

               En un mural dentro del aula se colocan diferentes caras que expresan sentimientos. Cada alumno                 tiene una pinza individual con su nombre que al largo del día puede cambiar según se sienta. Así                      resuelven conflictos y se empatiza con el resto de la clase.

2.             JUGAR

               1. Talleres de matemáticas:

              Se divide la clase en equipos y cada equipo hace un taller diferente relacionado con contenidos de                  la materia. Por ejemplo: taller de euros y céntimos, taller de relojes, taller de geometría, taller de                   mesuras con báscula y capacidades, etc.

              2. Juego del embudo:

              Hay un aparato formado por dos embudos y una cajita. Por equipos de cuatro alumnos, tiran                       bolitas por cada embudo y han de contar cuantos hay en total en la cajita.

               3. Proyectos de Conocimiento del Medio:

              En esta área, decidimos trabajar por proyectos, por eso los alumnos son los encargados de                           escoger el tema para aprender y decidir las actividades para aprender jugando.

              Cuerpo humano.

              Sistema Solar

               Las plantas

               Los animales

               Los minerales

               El tiempo
  
3.          ALEGRAR EL DÍA

         1. Taula de comportamiento:

          Con este registro el alumno que mejor se comporte al final de cada semana se lleva a la mascota de la           clase y el libro viajero, así el próximo lunes cuenta a la resta de compañeros lo que ha hecho con su               mascota. También tienen un cuño de su mascota para motivarlos cuando hacen las cosas bien.

          2. Rasca-Rasca:

          También relacionado con la tabla del comportamiento, los alumnos que consiguen una cantidad de                 puntos buenos, consensuada con la resta de la clase, tienen un rasca-rasca que consiste en una                     recompensa por el esfuerzo realizado. Por ejemplo: llevar la mascota a clase, comer chuches, sentarse          en la mesa del maestro, llevar un juguete de casa a clase, mascar chicle en clase, etc.

         3. Nueva mascota noruega “Marius”:

         A la hora del patio, el mejor alumno de la mañana puede sacar a Marius al patio y jugar con él.                    Mascota visitante de Noruega.

         4. Asamblea de delegados:

         Una vez al mes, se hace una asamblea de clase donde cada alumno expresa sus problemas, temas a              mejorar de la escuela y felicitaciones a los compañeros. Después se reúnen todos los delegados del              centro y se pone en común buscando soluciones.

         5. Felicitaciones de clase:

        Valorar positivamente los esfuerzos de cada alumno y de la clase en conjuntos.

         6. Recibir a los alumnos:

         Cada día la maestra recibe a los alumnos a la puerta y les dice buenos días y buenas tardes                           personalmente con su nombre.


4.           ESTAR PRESENTE

        1. Corrección conjunta:

         Por equipos han de corregir los ejercicios de los compañeros y comprobar que todo el equipo lo hace          correctamente.

        2. Lecturas por equipos:
        Todos los alumnos hacen una lectura continua, cada uno hace una línea y después han de resolver las            cuestiones planteadas en equipo.

        3. Escucha de un cuento:

        Después de la audición de un cuento, se hacen diversas preguntas relacionadas. Por equipos han de             contestar, mediante pizarritas (el secretario de la mesa escribe y la resta ayuda), a las diferentes                     preguntas teniendo en cuenta las faltas y la concreción de las respuestas.

        4. Relajación en grupo:

        Al empezar la clase se pone música relajante y cierran los ojos. Empiezan a pensar en cosas positivas y         se pueden hacer masajes también entre los compañeros. Al final, se despiertan y cuentan sus                         experiencias y se dan cuenta de la importancia de estar presentes.

       5. Juego Escucho-Hablo:

       A la clase hay dos señales; oreja (escucho) y boca (hablo), para solucionar conflictos y respetar el turno       de palabra.
      Con eso se comprometen a estar totalmente presentes cuando se discuta; escuchan con atención y no se       permiten distracciones. Se animan unos a otros preguntando: estas de acuerdo en que hablemos ahora?         Estas presente?

      6. Mírame, yo estoy callado!:

       En situaciones en que la clase sube el volumen y no se escuchan, los alumnos empiezan a realizar unos         gestos que consisten en taparse la boca y levantar la mano indicando que esa persona está presente. Así       poco a poco, toda la clase va callando y prestan atención.


SEGUNDO CICLO

1.      ESCOGER LA ACTITUD

-        Juego de las pinzas. A segundo ciclo lo trabajamos en la hora de tutoría, se trata de un panel donde hay cuatro caras y donde está escrito: genial, muy bien, debo hacerlo mejor o mal. Cada niño tiene una pinza con su nombre y ha de subirla a la cara que mejor refleje su estado anímico. Aprovechamos también esta situación para resolver los diferentes conflictos que aparecen en clase y para poder ser conocedores de los problemas y así ayudar a los alumnos.



-        La puerta positiva. La puerta de nuestra clase transmite un mensaje positivo a los alumnos para empezar el día con buenas energías.


-                    Panel de ayuda. En el aula hay un referente visual para cuando los alumnos entren en un conflicto puedan seguir unas pautas y solucionarlo.


-        Juego de los positivos: se trata de un mural similar a una oca donde los alumnos van avanzando de casilla en función de los positivos que ganen. En diferentes números hay recompensa, y cada vez que pasen de número hay felicitación del grupo.



2.     JUGAR
Juego de los dados. Tenemos un juego en clase en el que tenemos dos dados grandes con diferentes acciones (contar un chiste, súper beso, súper abrazo, baila, canta, verdad o acción). Nos sentamos todos en un gran círculo en el suelo y por turnos, los niños van tirando los dos dados. Si coinciden deben hacer lo que les haya tocado.

Patio matemático. Los alumnos han salido al patio a mesurar diferentes elementos y después lo han pintado. También han hecho una tabla con números del 0 al 99 para poder jugar utilizando diferentes operaciones matemáticas. Además, han trabajado las unidades de longitud utilizando las escalas como soporte visual.


Leer en el patio. Los alumnos del ciclo salen una vez a la semana al patio para hacer lecturas individualmente o colectiva, de esta manera puede ser más efectiva la lectura por placer.

Trabajo cooperativo. En todas las áreas hacemos trabajo cooperativo en el que los alumnos hacen actividades que han de resolver. En el área de medio los niños elaboran las preguntas con los contenidos del tema, de esta manera aprenden como si estuviesen jugando al “trivial”. Una vez a la semana los niños trabajan por rincones, cada equipo debe de hacer una actividad diferente y cada 15 minutos cambian de taller.


Alumnos TALL (trabajo de alumnos listos) Cuando los alumnos terminan las tareas programadas siempre hay quien pregunta “¿Ahora qué hago?” Tienen un círculo en clase con propuestas de trabajo que se plasman en un tablón  de suro con diversas actividades y juegos para los alumnos, como: relatos con garabatos, caja de las ideas, sudokus, caja de las palabras, crucigramas, trabalenguas, refranes, poesías, tertulias lectoras, biografías de autores, papiroflexia…


3.     ALEGRAR EL DÍA
Propongo y felicito. En clase tenemos dos cajas: una de propongo y una de felicito. Durante la semana los alumnos van escribiendo las felicitaciones y propongos que consideren y lo ponen dentro de la caja, y al final de la semana, en la hora de tutoría, las leemos y comentamos en clase. Felicitando a los compañeros que lo merecen y buscando soluciones para los problemas que hayan salido.


4.      ESTAR PRESENTE
·         Normas de la clase. A principio de curso vamos consensuar entre todos las normas que seguiríamos a lo largo del curso.


 
·         Anillas. Cada semana en la tutoría los alumnos debaten un objetivo a conseguir para el grupo clase (aprobar todos el examen del tema 12 de medio, no pelearse, hacer todos los deberes un día determinado…)



·         Semáforo. En clase tenemos un semáforo donde hay tres colores: verde, ámbar y rojo. Los alumnos han de respetar el nivel de sonido que esté marcando en cada momento.

·         Palos. Todos los niños están representados por un número en clase y cada uno tiene un palo decorado a su gusto. Sirven para elegir de forma aleatoria un alumno para una actividad determinada. 

·         Encargados de clase. En clase tenemos niños que son los encargados de diferentes cosas (reciclaje, material, encargos…). Cambian mensualmente.

·         Encargados de equipo. Tenemos cuatro equipos en clase y cada uno tiene un encargado que es el que asegura que todos estén realizando su tarea, revisión de agendas… Cambian semanalmente. La función también es que cuando un alumno falta a clase, deben de decirle que debe de hacer.


·         Delegados. Trimestralmente son elegidos en clase y tienen varias funciones, entre ellas: suplir las responsabilidades de los encargados que no están en clase, proponer a la jefa de estudios sugerencias del grupo clase…

TERCER CICLO
INGLÉS

1.  ESCOGER LA ACTITUD:

-      Summer-camp, presentations: En esta actividad los alumnos con un guión han tenido que pensar en un campamento de verano, las actividades que se podían realizar en este campamento, el precio… y el día que se acordaba hacer la presentación con el material que consideraban necesario y oportuno para intentar que los compañeros seleccionasen su campamento. Pretendía que en esta actividad no solo se tuviese en cuenta el espíritu emprendedor (factor-característica esencial en esta filosofía Fish) también la actitud adoptada y ser confidente para presentar el material diseñado.

2.  JUGAR:
-                   Guess what!: En el curso de 5º de primaria, los alumnos debían buscar información con respecto a monumentos, lugares importantes y actividades a hacer en una ciudad del mundo que ellos escogían y hacer un pequeño proyecto. Cada uno ha preparado una pregunta de elección múltiple (a, b o c?) con respecto a su proyecto. Han disfrutado mucho tanto preparando las preguntas para que resultasen un poco complicadas para sus compañeros como respondiendo las preguntas de sus compañeros. Después hemos colgado los mini-proyectos y las preguntas en los pasillos para que compañeros de otras clases pudiesen tratar de averiguarlo.

-                   Past Simple Structures (Ponemos en práctica el pasado simple mediante juegos):
Los alumnos de 5º de primaria se encuentran con estructuras del pasado simple por primera vez. Para que estas estructuras sean más significativas y para practicarlas hemos intentado interiorizarlas con juegos. Primero tenían que escribir tres frases. De estas, dos debían de ser ciertas y una falsa. El juego consiste primero en que se preocupen por buscar verbos en pasado y también en que estas frases sean difíciles de adivinar porque los compañeros trataran de adivinar cual es la oración falsa.

- Pass the ball: Para memorizar el vocabulario y utilizar el que ya hemos aprendido anteriormente y sean capaces de utilizarlo con improvisación y relacionarlo en diferentes contextos, jugamos con la pelota.  

3.  ALEGRAR EL DÍA:
-                    ¿Cómo se reparten las notas?: Cuando se tienen que dar los resultados de los exámenes siempre guardo los últimos exámenes para repartir, felicitar a los alumnos que lo merecen y todos aplaudimos. Estos últimos exámenes no tienen por qué ser las notas más altas de la clase. También hemos aplaudido alumnos-compañeros que tienen muchas dificultades en la lengua extranjera y aprueban o sacan una nota más elevada de lo habitual.

4.  ESTAR PRESENTE.

-                    Mini- teachers: En tercer ciclo hay alumnos de habla inglesa en todas las clases. A estos alumnos les pido una actitud especialmente activa. Intentan explicar la gramática a los compañeros (cosa que les resulta complicada, porque saben las terminaciones-oraciones correctas pero no saben el por qué) y los alumno de habla española están especialmente atentos y quieren participar porque en numerosas ocasiones ellos sí que saben explicar las reglas gramaticales.

-              Avaluar a los compañeros: En las presentaciones orales doy a los alumnos una especie de hoja para evaluar la presentación que sus compañeros han hecho. Pido que sean compañeros críticos y que sirvan estas co-avaluaciones para mejorar. 


SIS BARRETS PENSANTS


El procés de presa de decisions és una activitat cerebral molt complexa en la qual es barregen emocions, sentiments, i la ponderació d'alternatives, avantatges i inconvenients. El mètode dels sis barrets intenta simular el que passa en la ment humana adoptant el símil d'un barret, aquest objecte que una persona pot posar-se o treure a voluntad.

Cadascun dels sis barrets és d'un color diferent, el que simbolitza les diferents formes en què es pot observar la realitat. Quan calgui adoptar una decisió, ja sigui de manera individual o com a grup, Edward de Bono proposa col·locar-se de forma seqüencial un barret de cada color al cap i expressar una opinió sobre el tema tractat. L'única restricció que existeix és que aquesta opinió ha de seguir les regles que s'associen amb cada color. Així per exemple, si estem amb el barret blanc, el nostre punt de vista ha de ser el més neutral possible, analitzant les coses amb dades, fets o xifres. Per contra, si fem servir el barret vermell, la nostra visió pot ser més subjectiva i guiar-se per les emocions, els sentiments o les intuïcions.
La idea és descobrir les diferents facetes de la realitat, fer visibles els aspectes que puguin romandre ocults i facilitar el procés final de presa de decisions.

 El proceso de toma de decisiones es una actividad cerebral muy compleja en la que se mezclan emociones y sentimientos y la ponderación de alternativas, ventajas e inconvenientes. El método de los seis sombreros intenta simular lo que ocurre en la mente humana adoptando el símil de un sombrero, ese objeto que una persona puede ponerse o quitarse a voluntad.
Cada uno de los seis sombreros es de un color diferente, lo que simboliza las diferentes formas en las que se puede observar la realidad. Cuando haya que adoptar una decisión, ya sea de manera individual o como grupo, Edward de Bono propone colocarse de forma secuencial un sombrero de cada color en la cabeza y expresar una opinión sobre el tema tratado. La única restricción que existe es que esa opinión tiene que seguir las reglas que se asocian con cada color. Así por ejemplo, si estamos con el sombrero blanco, nuestro punto de vista tiene que ser lo más neutral posible, analizando las cosas con datos, hechos o cifras. Por el contrario, si utilizamos el sombrero rojo, nuestra visión puede ser más subjetiva y guiarse por las emociones, los sentimientos o las intuiciones.
La idea es descubrir las diferentes facetas de la realidad, hacer visibles los aspectos que puedan permanecer ocultos y facilitar el proceso final de toma de decisiones.



• Barret blau: és el que controla a la resta de barrets; controla els temps i l'ordre dels mateixos.

• Barret blanc: per pensar de manera més objectiva i neutral possible.

• Barret vermell: per expressar els nostres sentiments, sense necessitat de justificació.

• Barret negre: per ser crítics d'una manera negativa i pensar per què alguna cosa no podria sortir bé.

• Barret groc: al contrari que el barret negre, amb aquest s'intenta buscar els aspectes positius sobre un determinat aspecte.

• Barret verd: obre les possibilitats creatives i està íntimament relacionat amb la seva idea de pensament lateral o divergent.• Sombrero azul: es el que controla al resto de sombreros; controla los tiempos y el orden de los mismos.
• Sombrero blanco: para pensar de manera más objetiva y neutral posible.
• Sombrero rojo: para expresar nuestros sentimientos, sin necesidad de justificación.
• Sombrero negro: para ser críticos de una manera negativa y pensar por qué algo no podría salir bien.
• Sombrero amarillo: al contrario que el sombrero negro, con este se intenta buscar los aspectos positivos sobre un determinado aspecto.
• Sombrero verde: abre las posibilidades creativas y está íntimamente relacionado con su idea de pensamiento lateral o divergente.

 Per a que ho hem utilitzat?

En el mestres: 


  • Als claustres per a la presa eficaç de decisions.
  • En el curs de formació als debats.

A les aules:


  • Per a resolució de conflictes
  • Per a comentaris de text
  • Per als projectes de coneixement del medi, naturals i socials.
  • Per a organitzar events.
Explicació dels barrets als nens i nenes:
1r cicle
2n i 3r cicle
Para que lo hemos utilizado?

En el maestros:

Los claustros para la toma eficaz de decisiones.
En el curso de formación a los debates.

En las aulas:

Para resolución de conflictos
Para comentarios de texto
Para los proyectos de conocimiento del medio, naturales y sociales.
Para organizar eventos.












CLAXTON LEARNING POWER

Poder del aprendizaje es concebido como una combinación de capacidades entrelazadas, en lugar de como una entidad mental "monolítica" distinta.
Construyendo Poder de Aprendizaje.

Dentro de su marco incorporando el poder del aprendizaje , por ejemplo, Guy Claxton propone una lista de 17 capacidades de aprendizaje agrupadas en cuatro grupos llamados resiliencia, el ingenio, la reciprocidad y la reflexión. 

Resiliencia cubre los aspectos emocionales y atencionales de aprendizaje, e incluye la perseverancia, la absorción (o flujo), la concentración (o dirigiendo distracción) y percepción (o notar atento). 
Ingenio se centra en los aspectos cognitivos del aprendizaje, incluyendo el cuestionamiento, la conexión (toma de enlaces), imaginar, razonar, y capitalizando (haciendo un uso inteligente de los recursos). 
Reciprocidad cubre la dimensión social del aprendizaje, e incluye la interdependencia (equilibrando el aprendizaje social y solitario), la colaboración, la escucha y la empatía, y la imitación (receptividad a las fortalezas de aprendizaje de los demás). 
Reflexión cubre los aspectos del aprendizaje que se van a ver con la gestión estratégica y la auto-conciencia. Ellos incluyen la planificación, la auto-evaluación (revisor), en busca de una mayor aplicación (destilación) y la fluidez en los idiomas de aprendizaje (aprendizaje meta).
Poder de l'aprenentatge és concebut com una combinació de capacitats entrellaçades, en lloc de com una entitat mental "monolítica" diferent.
Construint Poder d'Aprenentatge.

Dins del seu marc incorporant el poder de l'aprenentatge, per exemple, Guy Claxton proposa una llista de 17 capacitats d'aprenentatge agrupades en quatre grups anomenats resiliència, l'enginy, la reciprocitat i la reflexió.

Resiliència cobreix els aspectes emocionals i atencionals d'aprenentatge, i inclou la perseverança, l'absorció (o flux), la concentració (o dirigint distracció) i percepció (o notar atent).
Enginy se centra en els aspectes cognitius de l'aprenentatge, incloent el qüestionament, la connexió (presa d'enllaços), imaginar, raonar, i capitalitzant (fent un ús intel·ligent dels recursos).
Reciprocitat cobreix la dimensió social de l'aprenentatge, i inclou la interdependència (equilibrant l'aprenentatge social i solitari), la col·laboració, l'escolta i l'empatia, i la imitació (receptivitat a les fortaleses d'aprenentatge dels altres).
Reflexió cobreix els aspectes de l'aprenentatge que es van a veure amb la gestió estratègica i l'auto-consciència. Ells inclouen la planificació, l'autoavaluació (revisor), a la recerca d'una major aplicació (destil·lació) i la fluïdesa en els idiomes d'aprenentatge (aprenentatge meta). Com s'ha aplicat a l'escola?

A les aules:


  • Mitjançant unitats didàctiques integrades relacionades amb les competències clau i els projectes de coneixement del medi, naturlas i socials.
  • Amb les tècniques d'estudi
  • Amb les classes d'educació vial, informàtica i escacs.
  • Les metodologies abans emprades formen part dels poders d'aprenentatge de Guy Claxton.

 Como se ha aplicado en la escuela?

En las aulas:


  • Mediante unidades didácticas integradas relacionadas con las competencias clave y los proyectos de conocimiento del medio, naturlas y sociales.
  • Con las técnicas de estudio
  • Con las clases de educación vial, informática y ajedrez.
  • Las metodologías antes empleadas forman parte de los poderes de aprendizaje de Guy Claxton.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada